Hi(le)! -Háj le!- Így köszön egy igazi ZK-kúrás :)

Minden héten -1 kg! 6 hét, -6 kg. 12 hét, -12 kg.

Nem kell hinned benne, ez akkor is működik!

A ZK-KÚRA

A ZK-KÚRA egy esztétikai élmény, intellektuális kalandtúra, életszemlélet, gondolkodásmód, világlátás és személyes életviszonyulás. A jóhoz való kitüntetett viszony. Puritán, szerény életmód ünnepi keretben és díszletek közt, valódi, mély tartalommal. 

Nem (csak) fogyókúra, minőségi életmód és MÉM-kultúra.

Az étkezéshez mint esztétikai és intellektuális élményhez való viszonyom megtestesülése

SZEMÉLYI ZK-ASSZISZTENS PROGRAM

3 héten keresztül bekukkanthatsz, mi hogyan ZK-kúrázunk. Csak bátran, ez teljesen ingyenes és jó szívvel kínáljuk!

Örömmel hívunk, szeretettel látunk!

Ha kedvet kaptál, feliratkozhatsz a személyre szabott ZK-programunkra.

Mit kínálunk?

12 heti étkezési, mozgás- és élményprogramot (mindig aktualizált! programajánlóval).

A heti programba külön-külön is becsatlakozhatsz attól függően, mennyit szeretnél leadni a súlyfeleslegedből, esetleg csak formába hozni magad.

1 heti program ára: 30.000 Ft.

1 heti program tartalma:

SZEMÉLYI, ZK-ASSZISZTNENCIA PROGRAM

Megszervezzük, átszervezzük, ötleteket adunk, menedzseljük - mindent csak az igényeid szerint.

👍7 napi ételprogram (minden napra reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora). Figyelembe vesszük, milyen ételeket szeretsz, tolerálsz és mit nem.

👍Ételreceptek pontos adagolással és elkészítési útmutatóval

👍14.000 Ft értékű, 7 napi ZK-kondi, videóval. Makány Miklós személyi edző állítja össze számodra a napi rutint. Mindig az aktuális kondíciód és az időd szerint.

👍Programajánló (mozgás, színház, látnivaló és egyéb programok minden héten aktualizálva)

👍12.000 Ft értékű, 1 órás skypos coaching: "bármit megoldunk és elvarázsolunk" jeligével (Pécsváradi Alíz akkreditált life coach)

👍15.000 Ft értékű50%-os kedvezmény egy mester life és business coach tanácsadására (Déri Krisztivel)

👍5.000 Ft értékű kedvezmény a ZK-TÁBOR programjaira

👍60.000 Ft-317.500 Ft értékű, 50%-os kedvezmény a tanácsadóképző programjaink valamelyikére (a kedvezmény egy általad választott másik személyre is átruházható!)

👍Fogyási garancia: 1 hét alatt legalább 1 kg-ot fogysz!

👍Megfizethetetlen értékű100% örömgarancia: sokkal, de sokkal jobban leszel a bőrödben. Erővel, energiával töltődsz fel, lesz hited és eltökéltséged az új dolgaid iránt és ezt másokishatározottanészre fogják venni.  Ne nekünk higgy, hanem akiben megbízol magad körül!

Szeretettel várjuk az érdeklődésedet vagy a bejelentkezésedet:

Tel.: 06 70 631 3311

E-mail: kriszti.deri@drkollarcoaching.hu

JÖN! JÖN! JÖN!

Napi ételrendelési lehetőségen is dolgozunk. Ahogy elindítottuk, azonnal jelezzük neked! 10% kedvezményre máris számíthatsz!

1. NAP: "Ne félj tőle, ha fogy a magyar!"

12 hét, -12 kg

"Ne félj tőle, ha fogy a magyar!", hiszen az a célunk, hogy lefogyjunk!

Jót tesznek a hasonló, ostobának tűnő, de könnyed gondolatok. Jó nevetni. Norbiék jelszava: "Ne te égjél, hanem a zsír!" Ehhez képest az enyém minőségibb.

Én már lenyomtam 5 hét alatt -5 kg-ot, most küzdj velem te is!

Bízom benne, hogy tisztában vagy a ZK-kúra logikájával! Z: zabálj, K: kevesebbet.

A mennyiséget a minőséggel pótold!

Én élvezem, ha ehetek, imádok enni. Miután ebben önként korlátozom magam, az élvezetfaktort fogom más módon megnövelni. Ennek kivitelezése hol kevesebb, hol több fejtörést okoz. Valójában ez az egy, amivel törődöm. Az étel legyen szép, a tálalás gyönyörű, az étkezésre fordított idő pedig 5 perccel több, mint máskor.

1. napi program (2017.11.20., hétfő)

Feladatok:

👍Tartsd meg, hogy naponta 5-ször eszel, egyszerre maximum 30 g szénhidrátot!

Minden csomagoláson megtalálod, hogy 100 g-ban hány g szénhidrát van. Amin nincs rajta, tedd az "alsó polc"-ra (kuka)!

👍Keress egy menő helyet a lakásodban, utcán, a szomszédnál és fotózd le magad!

Mindennap el kell készítened a képet  ugyanabban a pózban! 

Bátrabbak és jó fejek fürdőruhát húznak... A végén büszkébb leszel magadra, mint aki takargatta a takargatni valóját!

👍Ma 35 percet fogok sétálni veled.

Nem, nem jó, ha rohansz a busz után vagy hazafelé gyalog jössz, mert lekésted a járatot!

Egyszerűen készülnöd kell erre és csak erre! Ennyit kell megtenned magadért.

Nem kell 40 perc és nem jó 30! 40 perc pazarlás, 30 meg lógás.

Pont 35 percet sétálj! 17,5 percet menj az egyik irányba és utána fordulj vissza! Fotózd le, meddig jutottál el! Nézz körül! Mi lenne, amit megmutatnál egy Marslakónak arról a helyről? Ha fanyalogsz, gondolj arra, egy nappal a halálod után mit nem nézhetsz meg! Durva? Az a durva, hogy folyton "hiánytermelés"-ben vagy! Mindig másra vágysz és nem értékeled, ami van.

Az utat ajánld fel valakinek, akinek hálás vagy!

Én Simó Tibor barátunknak ajánlom a sétát, mert ő javasolta nekem ezt a remek módszert. Ha hazaérek és lerúgom a cipőmet, elégedetten motyogom magam elé: Köszi :) Remélem Tibor, te is rovod a köröket! 

Lássuk, mit eszünk ma!

A fogyókúrám elején, hajnalban arra ébredtem, hogy attól tartok, éhen fogok halni. Nincs semmi, de semmi, ami a fogyókúra alatt ehető, ez az egész gyötrelem és kínzás. Ki akarok szállni!

Ma, amikor már nem félek, még mindig azt vallom, csak az nem hízlal, amit nem eszem meg. Gondolj erre! ZK-kúra. Zabálj Kevesebbet!

Reggeli

Reggeli előtt rituális mérlegelés.

Mindig ugyanúgy (wc előtt vagy után, gondosan leszámolva  a rajtam lévő ruha tömegét)! Miután remélhetőleg 12 hétig nem ugyanabban a pizsamában alszol, az összehasonlítható értékek érdekében egy nagyobb tervezést igényel, hogy lesz a tömegmérés.

Amíg összedobom az ennivalómat, megiszom egy pohár vizet.

Korábban kelek 10 perccel, hogy a legszebb porcelán tányérra tegyem a reggelimet. Esztétikai élmény az evés.

Többieknek is csinálok reggelit. Nagyon sok ennivaló legyen az asztalon. Ez fontos. Nem érzem, hogy nincs vagy nem lenne mit enni. Elégedett vagyok. Bármelyiket és bármennyit ehetnék, de nem fogok. Lehetne, de nem teszem. Senki nem korlátoz, én magam döntök így.

2 szelet Norbi update kenyeret megpirítok. Különben bátran kijelenthetem, hogy szinte ehetetlen. Meg se próbálom meggyőzni magam, hogy finom. Ami szar, az szar. Mire megpirul, elmúlik.

1 szelet update kenyér 5 g szénhidrátot tartalmaz. A többi kb. 10-et. A zsemle és a kifli rettenetesen sokat. Cél szentesíti az eszközt. 2-3-4 szelet (4 szelet is csak 20 g szénhidrát a megengedhető 30-ból) update kenyérrel nagyon tele lehet tömni a gyomrodat.

Vékonyan megkenem vajjal és két db, előre szeletelt PICK téli szalámit teszek rá. Egy pici csípős zöldpaprikát a tetejére. Zöld. Egy paradicsomot feldarabolok és egy kisebb almát is felkarikázom mellé. Piros és fehér. Jól néz ki! Szuper!

1 csésze kávé (nem bántja  a vércukromat) ici-pici laktózmentes tejjel. Egyszerűen fölösleges bele az édesítőszer, mert csak kívánni fogom a cukrot. Nem kell, nem kínzom magam.

Tízórai

1 pohár víz után fél doboz fagyasztott málna. Újabb pohár víz. Tele a gyomrom. Nem is értem, korábban, miért zabáltam annyit!

100 g málna csak 5 g szénhidrátot ad. Nagyon sokat spóroltam most. Aki éhes, egye meg az egész dobozzal (max 30 g szénhidrátig, ami kb. 600 g, azaz több, mint fél kiló málnát tenne ki)! Rengeteget ehetek ebből.

Ebéd

Ebéd előtt egy pohár víz. Már 7,5 dl folyadéknál járok. Rendben mennek a dolgok. Tök elégedett vagyok.

Grillezett csirkemellcsíkok (~0 g szénhidrát). Bőven. Ezzel most jól kell lakni. Annyit eszem, amennyit kívánok. Talán két kis darabbal többet is. Kb. 10 szeletet vágok hozzá a kígyóuborkából. Ha ízlik, még vagy tíz szeletet (3-4 g szénhidrát van 100 g-ban).  Megettem vagy 15 g szénhidrátot. Sokat megtakarítottam megint. Jó lenne egy kis zöldsaláta, de elfelejtettem venni. Majd vacsorára beszerzek. És nagyon örülök, hogy erről ilyen könnyedén lemondtam. Ja?! ZK-kúra.

1 nagy narancsot (15 g szénhidrát van 1 közepes méretűben) még mindenképpen megeszem. Nem felejtem el a folyadékot. Én most zero colat iszom. Nem mondok le róla, mert szeretem. 

Úgy érzem, ha ma már nem tudnék ennivalóhoz jutni, akkor is kibírnám. Szóval, annyit egyél, hogy te is ebbe az állapotba kerülj!

Uzsonna:

Egy citrom levét kifacsarok és reszelek bele egy pici gyömbért. Eleinte undorítónak tartottam, de annyira jót tesz az immunrendszeremnek, hogy kifejezetten örülök, ha eljön a gyombéres limonádé-idő.

Én most nem eszem mást. Ha éhes lennék -de csak akkor-, egy kis almát lassan elrágcsálok (20 g szénhidrát).

Vacsora:

Nagyon keveset ittam. Két pohár víz, amíg a vacsorámról gondoskodom. Holnap jobban figyelek a folyadékra. Semmi szado-mazo. Néha van hiba. Nem merengek, nem vádolom nagam, nem keresek kifogást sem. 

Miután holnapra tartogatom a zöldsalátát, inkább összekeverek egy jó adag (legalább egy pohárnyi legyen a végeredmény) zsírszegény, laktózmentes túrót (100 g csak kb. 3 g szénhidrátot tartalmaz), egy pohár zsírszegény, laktózmentes tejföllel (100 g csak 3-4 g szénhidrátot tartalmaz), és a maradék málnámmal.
Szerintem, két bögrényi készült belőle.
Ha csak egy pohárnyit eszem, biztos, hogy nem vettem magamhoz  többet 20 g szénhidrátnál.

Lehet, hogy a másodikba is egy picit belekanalazok, de aztán félre fogom tenni. Jól esik lemondani. Megehetném, de nem fogom. Ha borzasztóan éhes leszek, akkor viszont nyugodt szívvel behabzsolom ezt is.

Vacsora után egy szuperfinom gyümölcsteát készítek. Semmi cukor, semmi édesítőszer. Mézre nem is gondoltam. Jó meleg. Illatos. Nagyon szép teáscsészéből iszom. A vizet a készlethez tartozó porcelán kannába töltöm és a hozzávaló kicsi kiöntőből adagolom a citromlevet.

Annyira szép a tea színe és kellemes szagok terjengenek tőle a szobában. Iszom még egyet. Beszélgetek a családommal. Szépek, ahogy ők is szürcsölik a teát. Gyönyörűségesek azok a csészék. Többiek is lassan isszák, hogy tovább tartson az együttlétünk. A kutyák elégedetten szuszognak az előszobában.

Mindent megtettem ma azért, hogy teljesüljön a célom. Látják, hogy elégedett vagyok. Ők is elégedettek. Ide-oda áramlik köztünk ez a hangulat.

Szerintem, a kijelölt 5*30 g szénhidrát/nap 70%-át vettem csak magamhoz. Nem számolom ki pontosan. Nem kell, hogy az étkezés kellemetlenséget okozzon és állandó stresszt a szénhidrátok miatt. Nem érdekelnek a tudományos szempontok sem most. Úgy érzem, elég fehérjét, vitamint, rostot ettem ma. Úgy érzem. Jól érzem. Plusz jól érzem magam. Nagyon rendes vagyok. 

2. NAP: "Lássuk be, (t)evőlegesen veszek részt az életedben!"

Prof. Roger Scruton brit tudós miután visszavonult az egyetemi oktatásból, „posztmodern birtokán gazdálkodik, főként mitikus állatok tenyésztésével és vigasztaló fikciók terjesztésével foglalkozik.” 

Életmódunk nagyban hasonlít a professzoréhoz. Budapestről való önkéntes kivonulásunkkal  a vidék iránt érdeklődők fantáziáját szeretnénk megragadni.

Az étkezés, a napi rutin és legkülönfélébb hangulatokon keresztül új perspektívában bemutatni a természethez fűződő ősi viszonyt, életre kelteni a „posztmodern birtokot” és azt belakó „mitikus állatokat”. 

HUNGO: 35 perces sétám

Mások talán éppen ilyenkor mondják: melózzunk! Nekünk ez a Hungo-time! Hungozzunk bele, mobil Magyarország!

Kora reggel verőfényes napsütés, a kék hegyek kopasz tetején már deresedik. 17,5 percig megközelítem. Nem lehet megszokni ezt a sok oxigént. Lenyűgöző.

ZK-KÚRA FILOZÓFIÁJA

Mióta megtudták, hogy ZK-kúrát folytatok, sorra kapom az üzeneteket, hogy mit egyek, hányszor, honnan szerezzem be, mennyibe kerül, de legfőképpen azt, mi a tilos, a komolyan veendő, a "miértnemértedmeg?". Egyél füvet!

Neeeeeem!!!

Végtelenül, de végtelenül egyszerű a ZK-KÚRA!

Bármit ehetsz, csak Zabálj Kevesebbet!

Egyél jóízűen, lakj jól, érezd magad felszabadultan, semmiképpen ne függj az étkezéseidtől, sőt! Semmi másra nem kell vigyáznod, mint a belső derűdre!

Mióta ZK-kúrázom, nagyjából 100%-kal többet főzök a családomnak (a nullához képest). Élvezem, hogy ehetnek és örülnek a gondoskodásomnak. 

Mindig tele az asztal. Mindenki azt eszik, amit kér. Nyugodtan lehet maradék. Majd szépen megköszönik a "mitikus állataink".

Színek, együttlét. Halk és kedélyes beszélgetés.

Mérlegre fel! Bejegyezni a kilókat egy ZK-füzetbe! Fotó a bevált helyen!

Étkezés előtt és után 1-1 pohár víz!

Reggeli: Rántotta, 1 szelet Norbi update, uborka, paradicsom, zöld fűszerek, illatok

"Mítikus állatok" (dísztyúkok és fürjek) tojásaiból készíts rántottát! Hármat megehetsz (a héten először és utoljára). A jó, kemény hagymát nagy kockákra vágd és ne párold péppé. Kell a rágás-élmény. A roppanó, fogcsikorgató. Uborkaszeleteket szimatold meg! Jaj, de nagyon frissek! Paradicsom már nem annyira, de csillogó piros. Jöhet!

Én ma megkóstoltam egy új gyümölcsteát. Igazán megérte.

Két pici mandarin a végére. A döngicsélő teatűzhely tetejére dobtam a héját. Karamellizált narancsillat száll.

Tízórai: Fél-egész alma fahéjjal

Én annyira jól laktam, hogy nem vagyok éhes. Nem szép dolog, de átugrottam. Neked fél vagy ha éhes vagy, egész alma felszeletelve, jó sok fahéjjal megszórva. Na, most sajnálom, hogy kihagytam. Az a fahéj, az illata, az íze... Ok, majd holnap.

Ebéd: Rántott sajt, sok-sok zöldsaláta, fél körte

Nagyon későn ebédeltem. Elhúzódott a munka. A rántott sajtból csak egy szeletet egyél! 100 g-ban 15 g szénhidrát van. És étkezésenként csak 30 g-ot ehetsz. Zöldsalátából viszont bőven. Imádom a jégsalátát. Semmi kukorica, semmi répa. Olyan sok salátát egyél, hogy már ne kérd.

Ha nem túl nagy, de szép sárga és puha a körte, szép lassan megehetsz te is egyet.

Uzsonna: 1 natúr joghurt

Vacsora: 1 óriási narancs

3. NAP: "Akarsz-e játszani?"

 

Akarsz játszani kígyót, madarat,

hosszú utazást, vonatot, hajót,

karácsonyt, álmot, mindenféle jót?

Akarsz játszani boldog szeretőt,

színlelni sírást, cifra temetőt?

Akarsz-e élni, élni mindörökkön,

játékban élni, mely valóra vált?

(Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani)

 

 

6 hét, már a

-6. kg-nál járok.

Tarts velem!❤

Ez csak egy játék!

Mérlegre fel! Bejegyezni a kilókat egy ZK-füzetbe! Fotó a bevált helyen!

Étkezés előtt és után 1-1 pohár víz!

Ne felejtsd, ma is HUNGO: Nézd meg a mai gyakorlatot Makány Miklóssal!

Egyetlen szabály:
JÓ(L)ENNI!

👍max. 5*30g szénhidrát/étkezés
BÁRMI, AMI JÓL ESIK

👍5 perccel több idő az étkezésre, mint általában

👍az étkezés esztétikai élmény legyen: friss élelmiszer, szép étel, szép teríték, szép színek, jó illatok

Az én mai, nagy HUNGO programom, egyben ajánlóm: úszás (lent látsz élményképeket).

A HUNGO lényege a napi, rendszeres mozgás. Önmagában rosszul hangzik. A mozgás nem cél, hanem egy élmény utáni vágy következménye!

A HUNGO keretében beiktatok a napi programomba egy-egy sétát (ez a nagy HUNGO: 35 perc) -amit ma helyettesítettem az úszással- és Makány Miklós személyi edző, life coach rövid HUNGO programját: ZKONDI, azaz mozgó 1 percesét. Imádom!!!

ZK-KÚRA: ne felejtsd, ZABÁLJ KEVESEBBET! 

Reggeli: szardínia, nagy bögre hosszúkávé pici laktózmentes tejjel

A szardíniában kb. 0 g szénhidrát van, így nyugodtan dőzsölhetsz! 1 zöldpaprikát is pici karikákra vágok és azt is benyomom.

Most kenyér semmi. Majd este.

Tízórai: egy jó nagy gránátalma

Minden vérpiros lesz körülötted és sok vacakolás a kis szemekkel. Takarításra és a saját higiániádra frodított idővel együtt éppen eleged lesz az evésből. Viszont alig van benne szénhidrát és mennyei finom.

Ebéd: Sonkás-zöldfűszeres túróval töltött gomba: itt találod a receptet.

Uzsonna: egy illatos körte

A körtét megszimatolom, forgatom egy kicsit a kezemben. Nagyon hideg. Furcsa élmény a szabálytalansága. Méginkább tetszik.

Én az egész körtét (kivéve a szármaradványt) meg szoktam enni. Yin-yang. Aztán meg, hogy állatira éhes vagyok.

Vacsora: Retro melegszendvics

Poén, ha van régi, "NDK-s" melegszendvicssütőd, készítsd abban! Ha kidobtad vagy kimaradtál belőle, készítsd sütőben.

A szendvicskenyeret pirítsd meg előtte, hogy jó ropogós legyen! 1 szelet felvágottat rá és reszelt sajtot.

Ne felejtsd a kihagyhatatlan RETRO-élményt: a szendvicsre karikázz savanyú uborkát (én csak a BONDUELLE-t szeretem) és nyomj rá pirosarany cseppeket.

4. NAP: Emberszelidítő

 

A kutya nem harap meg. Csak az emberek.

(Marilyn Monroe)

Szelidítsük hát meg az embert!

 "Felelős vagy a rókádért!" -mondja a kis herceg.

Mi azt valljuk, hogy felelős vagy a gondolataidért.

"Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít."

Rajta, szelidítsük meg a saját gondolatainkat! Önmagunk megismerésének (önismeret) legkiválóbb receptje. És még csak nem is hízlal.

Emberszelidítő ételek mára: 10 perc főzés és több idő magunkra

💋 Mérlegre fel! Bejegyezni a kilókat egy ZK-füzetbe! Fotót is  készíts magadról ugyanazon a helyen, ahol már három napja!

💋 Minden étkezés előtt és után igyál meg 1-1 pohár vizet!

💋 Ne felejtsd, ma is HUNGO: Nézd meg és végezd el a mai gyakorlatot is, Miklós már vár téged!

Reggeli: Pulykasonkás kenyérpirítós (leginkább olyan kenyérből, aminek egy szeletében 5g szénhidrát van), friss petrezselyemmel megszórt paradicsomkarikákkal

Igen-igen, max. 2 szeletet eszem mai is.

Tízórai: Miután az ebéd durvább szénhidrátdózis az eddigieknél (de nem több a megengedettnél), 

Ebéd: Zölbabfőzelék csibefasírttal

2-3 zöldbabkonzervet (én csak a Bonduellet szeretem) felfőzöl. Egy konzervnyit leve nélkül összeturmixolsz. Bele a tejföl (zsírszegény, laktózmentes, ahogy én kedvelem) és 1 púpozott kávéskanál pirospaprika, majoranna, szárított petrezselyem. Semmi liszt. Az összetört zöldbab és a tejföl helyettesíti a habarást. Újra megrottyantod. Ha ügyes vagy, jó sűrű lett.

Majd kb. 1 pohárnyit egyél belőle (2,5 dl). 

Menet közben 5 perc alatt kisütöttem (fagyasztott) csibefasírtot. Nem, nem neked kell elkészíteni. Ma van az emberszelidítő nap. Több időt szánj magadra és a környezetedre! Ugye, nem is olyan könnyű a afelszabadult időt minőségi módon eltölteni? Ez a "lét elviselhetetlen könnyűsége"! (Kundera)

Maximum 3 fasírtot egyél, de ne felejtsd, a kevesebb, mindig több...

Uzsonna: Én "állati" ügyes voltam a héten, szénhidrátmilliomos vagyok. Na, nem elbízni magunkat! (Nem lehet összerakni, felhalmozni és egyszerre elfogyasztani a nap közben megspórolt szénhidrátmennyiséget!) Egy cukormentes gesztenyemasszából készítek magamnak gesztenyepürét (cukormentes habbal is spórolok persze).

Be smart! Merj kicsi lenni! Merj keveset enni! A takarékosság nem lúzer dolog, hanem érték.

Vacsora: 1 doboz (fagyasztott) eper+ szellemi táplálék:

Vacsora utáni kötelező olvasmány: Emberszelidítő (a "Szellemi táplálék" című oldalunkon a 3. bejegyzés)

Mindent megtettél, hogy megszelidítsd magadt. Nagyon szuper ember vagy! Eszméletlenül büszke vagyok magunkra :)

Minket a 10 kutyánk szelidít szorgalmasan és szerényen

5. NAP: Állatot megenni, megenni szeretni vagy "csak" szeretni?

Tegnap írtam egy Marilyn Monroe idézetet, erre tessék, ma majdnem megharapott egy kutya. Utcai műhely előtt álldogáltam, amikor a semmiből rám támadott. Nem ugatott, ez még félelmetesebbé tette. Lassan hátráltam és hallottam a kislányom kiabálását: -Anya! Reméltem, hogy neki sikerült beugrania a kocsiba, míg én feltartottam az állatot. A kutya minden irányból igyekezett felém ugrani. A válltáskámat jól megsuhintottam. Az elszántság kissé megdöbbentette és a gazdájával kibontakozó affért felhasználva végül úgy döntött, egy másik járókelőt vesz célba és teper le.
Később a fickó magyarázkodására csak szó nélkül biccentettem. Jeleztem: "kevesebb agyírtást!" Mert nem jól van ez. Autót sem vesz az ember jogosítvány nélkül. A kutyásoknak és talán minden állattartónak kéne valamiféle jogosítvány, amivel hitelt érdemlően bizonyítják, hogy konyítanak valamelyest a dologhoz.
Felesleges volt elnézést kérnie, mikor elfelejtette megnevelni, de legalábbis kordában tartani a rábízott állatot. Legfőképpen azt mondom, nem kell lyukat beszélni egymás hasába, győzködni, nincs szükség nyúzásra, folytonos agitációra és magyarázatokra. Beszéljenek helyettünk a tetteink! Vagy beszéljenek helyettü(n)k az állatok?

Számos "mítikus" állatot tartunk. Nálunk például Vincent Vega, a kecskebak elnyerte Mia Wallace szívét és kezét, aki máris egyszerre két kecskegidával örvendeztette meg a Ponyvaregényben még reménytelennek látszó kedvesét. Itt Bonnie és Clyde nem menekül többé, otthonra talált a rackapár. Zorró, a törpemalac pedig már rég elfeledte a Hercegnő kedvesét, aki azóta 3 haramiát hagyott az utókorra. Mindenkinek története van. Ha az állatokat a fotóalbumukkal együtt árulnák, azt hiszem, senkinek nem lenne kedve megölni őket és vígan falatozni belőlük. A személytelenség (l)ehetővé teszi.

A bevezetőm talán meggyőzött arról, hogy húsra nagy szükségünk van, de ne vegyél, egyél fölöslegesen, ne dobd ki csak azért, mert nem ismertél mértéket.

Mérlegre fel! Bejegyezni a kilókat egy ZK-füzetbe! Fotó a bevált helyen!

Étkezés előtt és után 1-1 pohár víz!

Ne felejtsd, ma is HUNGO: Nézd és csináld is meg a mai, csak 1 perces(!) gyakorlatot Makány Miklóssal!

Reggeli: görögsaláta

Ha nem akarsz vacakolni vele, nagyon könnyen beszerezheted bárhol készen. Bár mindent, így ezt is el lehet rontani, de talán mégsem atomfizikai feladvány.

Tízórai: 2-3 vékony szelet füstölt tarja 1 szelet kenyéren  

Bakonyi barna kenyeret választottam. Remek.

Ebéd: Spárgás-póréhagymás csirke.

A receptet itt találod: Mennyei spárgás-póréhagymás csirke

Uzsonna: 1 fél zacskó (kb. 200-250g) szeder (fagyasztott)

Vacsora: 1 nem túl hideg natur joghurt

Ne felejts el venni egy új teát. Ezen nem szabad spórolnod. A szemét és illatanyaggal, szinezékkel elkedvetlenített teát fölösleges elkészítened. Inkább ne igyál semmit, csak vizet!

Mostanra már legalább 0,5 kg-t fogytál, ugye?! Egészségedre! 

Ha feleannyira elszánt vagy, mint ahogyan én küzdöttem meg a rakoncátlan kutyával (vagy a gazdájával?), akkor 6 hét= -6 kg, 12 hét=-12 kg!

Én hiszek magamban, hiszek benned!

A módszerben nem kell hinned, csak elköteleződnöd mellette :)

6. NAP: "Mit nem helyett mit igen"

Mérlegre fel! Bejegyezni a kilókat egy ZK-füzetbe! Fotó a bevált helyen!

Étkezés előtt és után 1-1 pohár víz!

Ne felejtsd, ma is HUNGO: Nézd és csináld is meg a mai, csak 1 perces(!) gyakorlatot Makány Miklóssal!

 

Reggeli: 1 szelet Bakonyi kenyér vékonyan vajjal és chilis felvágottal. 1-2 db koktélparadicsom és az elmaradhatatlan tejeskávém (nagyon kis tejjel, semmi cukorral)

Tízórai: 150-200 g áfonya (ha lehet, ne fagyasztott)

Ebéd: Csirkés tokány párolt zöldbabbal (2/3:1/3 arányban együk a tokányt és a zöldbabot)

A receptet itt találod: tokány csirkéből.

Uzsonna: 1 grapefruit (levét igyuk vagy szeletekben együk meg)

Vacsora: szép, egészséges, ropogós almacsík, néhány szelet baromfipárizsi és sajtdarabka, színes pritaminkarikákkal.

 

Mai nagy HUNGO túrámon célba veszem a Gilitka-kápolnát. Tarts velem! Gilitka-túra (Szarvaskő-Bélapátfalva között, szarvaskőtől a várig meredeken fel, majd kb. 3/4 óra gyaloglás a kápolnáig és nagyjából ugyanannyi vissza :D )

7. NAP: Az ünnep

Anyámék foteljei a bekölcei dombokon

Amikor a "szent" keretezi a profánt, az ünnepi hangulat a hétköznapokat, öröm a problémákat és a feladatokat

Éljen, én megcsináltam! 6 hét, -6 kg! Ünnep.

Anyámék sírnának, ha látnák, ahogy a foteljeik áznak a bekölcei őszben.
Anyámék boldogok lennének, ha látnák, erőben túléltem, hogy szinte egyszerre haltak meg.
Anyámék örülnének, amikor én örülök a foteljeikben üldögélve. Észreveszem az őzcsapatot és örülök, hogy örülhetek.

"Ez lehetetlen, ezt nem bírom ki, ezt nem tudom megcsinálni..."

Ülj be anyámék székébe! Ülj be az én helyembe! Meg lehet csinálni.

6 hét alatt lefogytam 6 kg-ot.

És nem szenvedtem. Nem vagyok ideges. Nem kívánom az édességet. Egyáltalán semmit se kívánok. Mindent megköszönök. Sőt, visszahízni se fogok.

Egyszerűen minden fejben dől el.

Gyere, tarts velem, csináld!

Hiába mondogatod, hogy nem fog menni. Amíg erről beszélsz, éppen azt tartod életben, amitől szabadulni szeretnél.

Nyugodtan felemelheted a középső ujjadat és bemutathatsz a sarokban rajtad röhögő ördögnek. Az ő kottájából játszol ezekkel a nem-ekkel.

Mondd hangosan: "arra gondolok, arra gondoljak, hogy ne gondoljak arra, amire most gondolok, arra gondolok, arra gondoljak, hogy ne gondoljak arra, amire most gondolok, arra..."

Ha tiszta a terep, már nem kell mást tenned, mint arra gondolni, amire szeretnél.

Én anyámékra gondolok:

"... az álmok mezején találkozunk még Te, meg én!"

Ünnep a mai. Megcsináltam. 6 hét -6 kg.

Öltözz fel szépen! Sosem tudhatod, mikor köszönt rád egy ünnep!

Amikor az ünnep tekintetében biztosra akarok menni, szigorúan követem a fenti és a lenti recepteket (életrecept - ételrecept).

Mérlegre fel! Bejegyezni a kilókat egy ZK-füzetbe! Fotó a bevált helyen!

Étkezés előtt és után 1-1 pohár víz!

Ne felejtsd, ma is HUNGO: Nézd és csináld is meg a mai, csak 1 perces(!) gyakorlatot Makány Miklóssal! Ha ma minden percedet hasznosan szeretnéd eltölteni -elvégre ünnep van-, az első ünnepi perced Miklóssal teljen!

 

Reggeli: 2 szelet bundáskenyér 

Olyan kenyérből csinálom, amelyikből egy szelet 5-8 g szénhidrátot tartalmaz mindössze. Nem azért, mert bármi tilos, hanem, mert egyszerűen ez az ésszerű.

Tízórai: jó sok gyömbéres hársfatea

Ebéd: Lazac

Gyönyörű lazacszeletet veszek és vajon megpárolom. Friss citrom levével megcsurgatom és szép, zöld, leforrázott almaszeletekkel és parajlevelekkel eszem. Rengeteget lehet magunkba tömni. Egyrészt eszméletlenül finom, másrészt egy esztétikai élmény.

Uzsonna:  1 doboz ribizli (ha nincs friss, hát fagyasztott)

Vacsora: 1 sima joghurt néhány szem diódarabkával

... azért mégis ez ünnep volt!

8. NAP: Micimackó-startégia

Ma se felejts el játszani, ahogy a jó Micimackó is tenné a helyedben!

ZK-kúra= Zabálj Kevesebbet!

Ok, de mit ehetek?

Zabálj kolbászköteget (kelbimbókompóttal) -Somodi Nóra-

Zabálj kacérnőt! -Dr. Frang Piroska-

Zabálj képzeletben! -Pécsváradi Aliz-

Zabálj kifogásokat! (Csak elfogynak) -Papp Anita-

Zabálj kifinomultan! -Labóczki Enid-

Zabálj kisadagot! -Szitás Marian-

Zabálj Kollárokat! -Kollár Nórika-

Zabálj kreatív destrukciót! Zabálj kilobájtokat! Zabálj kiberteret! -Dr. Kollár József-

Szerintem pedig zabálj könyveket! Abból aztán jó sokat falhatsz!

Te hogy folytatnád? Játssz velünk: ITT

Micimackó kapcsán pedig: zabálj coolhuntereket!

A Micimackó-stratégia /és nyugodtan (l)ehetsz/

Ahelyett, hogy a hibákat, a hiányokat, a nagy hűhókat emlegeted, élesztgeted, hőbörögsz és gyűlölködsz, próbáld ki Micimackó stratégiáját! Rémes mi, Malacka?

"Esett és zuhogott, és megint esett, és megint zuhogott. Malacka megesküdött, hogy soha életében - pedig megvolt már három- vagy négyéves is - nem látott ennyi esőt egyszerre és egyfolytában. Nap mint nap, reggel, délben, este esett az eső. Mit tehet egyebet egy eső, nem igaz? Esik.
Keserves képpel nézett ki az ablakon. "Legalább Mackó vagy Róbert Gida házában ért volna utol az eső, volna társaságom, nem kuksolnék egyedül itthon, keseregve, hogy mikor lesz ennek vége!" Elképzelte, milyen elmésen társalognának Mackóval: "Láttál már ennyi esőt egy rakáson, Mackó?" - És Mackó azt mondaná: "Rémes mi, Malacka?" 
Ilyeneket mondogatnának és mindjárt könnyebben viseli el az ember...
Közben irgalmatlanul zuhogott az eső, és a víz napról napra magasabb lett néhány hüvelykkel. Már csaknem elérte az ablakot. És még mindig nem történt semmi. "Itt van például Mackó" - dohogott magában. Mackónak alig van valami esze, mégse esik baja sohasem. Ostobaságokat csinál, s a végén minden jóra fordul. "

Mérlegre fel! Bejegyezni a kilókat egy ZK-füzetbe! Fotó a bevált helyen!

Étkezés előtt és után 1-1 pohár víz!

Ne felejtsd, ma is HUNGO: Nézd és csináld is meg a mai, csak 1 perces(!) gyakorlatot Makány Miklóssal

Reggeli: Szokásos tejeskávé, 2 virslivel

Tízórai: 1-2 szelet nyers ananász (nagyon imádom!!!)

Ebéd: Fokhagymás tilápia

Pécsváradi Aliz sok más receptje mellett ezt is megtalálod itt.

Uzsonna: Túrós müzli

Túrót egy pici laktózmentes tejjel felhabosítunk és beleszórunk egy kis cukormentes müzlit. Csak óvatosan!

Vacsora: 1-3 mandarin

Ne felejtsd el, hogy a karácsonyi, nagy zabálás után ZK-tábor lesz egy valódi százholdas pagonyban, Okosfaluban! Ki ne maradj! Micimackó magyar hangja: Dr. Kollár józsef és Déri Kriszti lesz! :)

9. NAP: Aliz napja, ma ő készíti az ennivalódat; segítsége és kisinasa BREAD PITT!

Fogyókúrás és életmódprogramok nem létezhetnének titok nélkül.

Ma itt a nagy leleplezés: A ZK-kúra X-faktora!

Igen, bevalljuk, a segítségünk, a hatékonyságunk záloga, a sikerünk legfőbb motorja, a világhírünk megalapozója: BREAD PITT!

Bread Pitt személyes üzenete:

"Be smart, merj kicsi lenni!"

Merj kicsit enni!

ZK-kúra. Zabálj kevesebbet! Trendi.

Alíz vendége, segítsége és kisinasa: Bread Pitt

Az "X-FAKTOR": Be smart, merj kicsi lenni!

X-faktorok

PIROS: A ❤ZK-kúra❤ sikerének titka

KÉK: ZK-kúra jellegzetessége

ZÖLD: ZK-kúra elengedhetetlen elemei

 

A ZK-kúra egyik legnagyobb előnye, hogy bárki számára személyre szabható, mindenfajta életritmushoz nagyon jól illeszthető.

A reggeli ébredést követően irány a mérleg! És persze nem maradhat el a fotó sem, amivel bizonyítjuk, hogy már a reggel is kész vicc(es) és mi mosolygósak vagyunk! :)

Ne felejtsétek el a mai kis HUNGO-t se! Nézzük, ma milyen 1 perces ZKONDI gyakorlattal lepett meg minket Makány Miklós! Szomatikus esztétika: jó testközérzet, a testben való örömteli állapot, belső szépség.

Amíg lefő a kávém, jöhet egy nagy pohár víz! Bevallom számomra óriási kihívást jelent a rendszeres vízfogyasztás. A ZK-kúra előtt napi fél liter víz elfogyasztásával működtem (ajjaj). Azóta már sikerült napi másfél literre tuningolnom a napi vízbevitelt…SIKER!)

Reggeliként én a smoothie-ra vagy a turmixra esküszöm. Egészséges, friss, laktató, üdítő vitaminbomba, és gyakorlatilag végtelen variációban elkészíthető akár gyümölcsökből, akár zöldségekből. És ugye az sem hátránya, hogy ad még egy löketet a folyadékbevitelnek. :)

Reggeli: 1 bögre tejes kávé (cukor és édesítőszer nélkül)

Narancs-alma-répa turmix (1 db alma – meghámozva, kimagozva, 1 db kisebb répa – megpucolva,
2 db narancs – megpucolva – ez mind mehet a turmixgépbe, és gyakorlatilag kész is).

Tízórai: 150 g szeder

Kellemes meglepetés volt, hogy november végén(!) friss szederre bukkantam, és ha már ott mosolyogtak rám ezek a gyönyörű, érett bogyók, úgy döntöttem tökéletes tízórai lesz belőlük.

Ebéd: Borban sült csirkecomb egy kis csemegeuborkával

A borban sült csirke, egyszerű, gyors és finom, 0 macera, gyerekjáték az elkészítése: A csirkecombokat jól megmossuk, sózzuk, borsozzuk (ki-ki tetszés szerint fűszerezheti). Én egy nagyon kevés olajat a kezembe öntve szoktam picit bekenni őket, hogy ne égjenek oda a tepsihez. Bepakoljuk őket szépen a tepsibe, egy kevés (kb. 1,5 dl) bort és kb. 1 dl vizet öntünk alá. Száraz fehér vagy rozé bort javaslok. Ha ez megvan, alufóliával letakarjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig pároljuk, majd az alufóliát levéve kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

A csirke mellé feldarabolt zöldségeket (pl. hagyma, cukkini, paprika) is teszek a tepsibe, így rögtön megvan az ízletes köret is.

Uzsonna: nagy kedvencem a gránátalma. Tudom-tudom picit talán körülményes gyümölcs, nehezen adja magát…na de a youtube kiokosított, hogy kell megszelídíteni ezt a csodaszép és finom gyümölcsöt. 

Mielőtt a vacsora következne, jöhet a 35 perces mozgás (nagy HUNGO). Ugye már említettem, hogy kissé személyemre szabtam egy-két dolgot. Aki ismer, tudhatja, hogy igazi „futó bolond” vagyok. Nálam a nap tökéletes levezetése a futás: 35 perc laza futás következik, semmi kínzás. Ha fáradt vagy, válts sétára! 

Vacsora: Saláta (jégsaláta, egy kevés lilakáposzta, olívabogyó, 2 db virsli felkarikázva, 1 kisebb méretű paradicsom)

Köszönöm, hogy ma is velünk tartottál!
Kérlek, te is köszönj meg valamit, mert ugyan sikerülhetett volna a mai napodból több is, de bizony kevesebb is!

Tegyük hozzá: a kevesebb kétség nélkül több, főleg, ami a ZK-kúrát illeti! :)

Be smart, merj kicsi lenni!

Holnap is "Zabálj Kevesebbet"!

10. NAP: A nagy zabálás

Legjobb dolog a semmit evéssel, hogy sohasem tudhatod, mikor végeztél.
Most viszont egy feltűnő és sorsfordító alkalomhoz érkeztem. Szülinapom van. Veszélyes nap. Hogy lehet zabálás nélkül megúszni? Az én stratégiám: Zabálni csak filmen és szépen, ahogy ... Bud Spancer és Terrence Hill, Tarantino, ... csinálja!

Akiknek először és utoljára jól állt a zabálás

A művészi zabálás

A cool nem zabál

A ZK cool!

Mérlegre fel! Bejegyezni a kilókat egy ZK-füzetbe! Fotó a bevált pózban és a bevált helyen!

Minden étkezés előtt és után 1-1 pohár víz!

Ne felejtsd, ma se el a HUNGO-t: Nézd meg és csináld meg a mai gyakorlatot is Makány Miklóssal!

 

Reggeli: Hering

Olivaolajban úszkáló heringeket eszem. Konzervből lapátoltam őket a tányéromra. Nagyon finom, ropogós, friss fehérkenyeret török hozzá. Keveset.

Tízórai: Kiwi

3-4 érett kiwi jól esett.

Ebéd: Ünnepi ebédem rántott gombafejek 4-5 db is, fűszeres csirkemellcsíkok bőven, rengeteg mediterrán salátával, pici olivával megtocsogtatva.

Uzsonna: 4-5 db szép és roppanós koktélparadicsom

Ha éhes vagy, eheted a dupláját is nyugodtan.

Vacsora: Fokhagymás pirítós olyan teával, amit legutóbb az oviban ittunk (csak éppen cukor nélkül).

A cool legyen veled! ;)

13. NAP: A szülinap

Színház nélkül lehet élni, de minek?

 

A lelkünket sokféleképpen tudjuk ünneplőbe csomagolni.

Most éppen színházban voltunk.

Lehetett volna rendben a darab, de nem lett.

Ilyenkor látjuk, mire (volna) jó egy kiváló rendező.

A ZK-kúra egy élettervező-rendező.  Enni, élni, szórakozni lehet nélküle is, de hogyan, minek a rovására, milyen eredménnyel, milyen minőségben?

Kimaradnál egy élményből. Kimaradnál egy egészséges MÉM-fertőzésből!

Járj színházba! Élj a ZK-kúrával!

Ha ZK-kúrázol, igenis belefér néha egy süti!

Reggeli: Tejeskávé bő lére.

Tízórai: 1 alma (közepes alma szénhudráttartalma kb. 15 g)

A megengedett 30 g-os/étkezés szénhidrátértéket tartogatom az ebédre.

Ebéd: A fotón látható csodás tenger gyümölcsét ettem és azokból főtt halászlevet kortyolgattam.

A tengeri halak és egyebek szénhidráttartalma nagyjából 0!

Ezért bizony lelkiismeretfurdalás nélkül megehettem a fenti, gyönyörűséges, joghurtból készült sütit is. Ellenőriztem a vércukorszintemet. 2 órával a bőséges táplálék után 5,5. Elmegy.

Mesteri étel, lélegzetelállító környezet: Miskolc-Tapolca, Avalon Park.

Az ebéd utáni HUNGO-mat (naponta 35 perces sétámat) is itt tettem meg: egy nagyot köröztünk ebben a mesebeli környezetben.

Ha nem szereted a tengeri állatokat, készítsd el a hasonlóan finom Tejszínes, mustáros csirkemellet. A receptet ITT találod a szokott helyen.

Uzsonna: 2-3 magnélküli mandarin

Vacsora: 1 illatos fekete tea

2 pohárral is elkortyolgattam a mai fotók nézegetése közben.

14. NAP: Advent első vasárnapja, felkészülés az ünnepekre

A karácsonyi kaktuszom is adventbe öltözött.

Nem kell komolyabban venni a naptári ünnepeket annál, mint bármelyik napunkat. Nálunk ugyanis a "szent" keretezi a profánt és semmiképpen fordítva.

Ugyanúgy készülünk, mint máskor. Mert készülünk. Ez is egy gyönyörű nap.

Ki nem állom a karácsonyi zenéket. Hánynom kell az aktuális elérzékenyülésektől.

Kezdd az ünnepet azzal, hogy megtisztulsz úgy, hogy azonnal kivágsz az életedből minden, de minden giccset és bullshitet! Nem hallgatsz Szabó Pétert (motivátor), nem keresel karácsonyra komolyzenéket, hogy a gyerekeidet is tönkre tedd,, ha egész évben nem mentél könyvesboltba, most sem veszel a rokonaidnak "könyvet", egy fél nyálas idézetet se teszel ki a FB-oldaladra, amin felhevültél egy keményebb pillanatodban. Egyszerűen uralkodsz magadon. Nem vagy te krokodil, hogy a reflektálatlan szokásaid és érzelmeid rángassanak! ZK, azaz Z-kontroll.

Hallgassunk inkább valami gyönyörűt és ne a kötelezőt a kötelező napon. Ez itt a "D-day"! ZK-day!

Kezdjük: Sosztakovics (40 millió, azaz 40.000.000 ember csak nem tévedhet!). Ízlésem szerint inkább ezt a verziót linkeltem volna ide, viszont "csak" húszmillióan hallgatták meg :D

De, ha már mondjuk magamnak kérhetnék, most ezt választanám: Cukorka tündér tánca. Vagy legyen Beethoven? Ennyi csoda 20 perc alatt?! Várja itt még valaki a XXI. századi katedrálisok, a plázák Jézuskáját? Én. Mert az egésznek nem mond ellent!

Dr. Kollár József: Adventi tükör 1.

Ádvent a nem vallásos emberek számára is válhat egy olyan tükörré, amelyben megláthatják önmagukat, elgondolkodhatnak arról, hogy honnan jönnek és hová tartanak.

Ádvent időszaka az aktuális év december 25-éjét megelőző 4 vasárnapot, és a köztük lévő 18-24 hétköznapot foglalja magában. A vasárnapok az Úr négy eljövetelét jelképezik. Az első a megtestesülés, a második a kegyelem, a harmadik az elmúlás, a negyedik az ítélet napja.

A megtestesülés során Jézus Krisztusban, aki Isten kegyelmének hordozója, emberi testet ölt az isteni személy.

Az embereknek azért van szükségük Isten Jézusban testet öltött kegyelmére, irgalmára, mert gyarlók, mert sebezhetők, mert sérülékenyek, mert halandók.

A hívő halálakor Krisztus halálában és a vele való feltámadásban osztozik.

Az ítélet napja, Jézus példabeszédei szerint, az “aratás és a számadás napja lesz”, az emberek személyenként számot adnak életükről.

Reggeli: Gőzölgő, forró kávé egy pici habbal. Pirítós néhány szelet felvágottal és sok-sok paradicsommal.

Tízórai: Egy kis tejjel összeturmixoltam, ami korábbról maradt a hidegben: néhány szem epret, szedret és málnát. Jó habosan ittam. 

Ebéd: Rántotthús párolt zöldségekkel.

A répát hanyagolom, mert túl sok a szénhidráttartalma. A 30 g-ba beleférő mennyiséggel viszont nem laknék jól. Néhánynak azért megkegyelmezek. Nem vagyok én önmagam ellensége. Isteni édes az íze.

Egy kanál petrezselymes krumplit is szedek, amit a családnak készítettem. Biztosíthatom őket, hogy jó lett!

A húst jó fűszeres olivában áztatom. Hozzácsepegtetek friss citromlevet. Rizslisztet használok a panírhoz (biztos, ami biztos, kevesebb glutént viszek a szervezetembe).

Uzsonna: Nagy pohár vízbe friss lime-ot csavarok és néhány levél mentát még utána dobok.

Vacsora: 1 szépséges hurma (khaki vagy sharon gyümölcs)

Szép, szerelmes álmokat!

Arra az esetre, ha nem tudnál elaludni Liszt nélkül:

A ZK-kúra szuper MÉM-jeit készíti: PÉCSVÁRADI ALIZ

Nem mondtam, de te már magadtól is tudod, hogy reggel megméred magad és feljegyzed.

Minden étkezés előtt és után iszol vizet.

Feltétlenül sétálsz naponta 35 percet és megcsinálod a ZK-kondi 1 percest!

Köszönöm, köszönöm, hogy nem kell többet elmondanom!

7 hét alatt 7 kg-ot fogytam.

1 mérettel kisebb ruhákban járok. Fantasztikus, hogy könnyen lehajolok és újra én vagyok!

Szeretettel kívánom neked is ezt az ünnepekre!

8.

ZK-KÚRA HETEMET KEZDEM EL ÉS

-8.

KG-OMAT NYOMOM LE!

15. NAP: Krúdy napja

Dr. Kollár József, ZK: Zabálj Krúdyt!

"Én és a kisöcsém"

 

Krúdy Gyula (híres 19. századi regényíró) szereplői számára az étkezés nemcsak örömforrás, hanem az élet értelmezésének fontos bölcseleti eszköze, az idő múlásának ízekből, hangulatokból táplálkozó élménye. Útjuk vendéglőtől vendéglőig vezet, a régiektől az újakig, majd az emlékezés során vissza. Gyakran merengenek a régmúlt időkben elfogyasztott ételekről és asszonyokról, azokról az időkről, amikor még „igazi sercli” ropogtattak.

 „ – Nincs már igazi sercli a világon – mondotta [a Boldogult úrfikoromban egyik szereplője], amikor a kenyér végét kiszemelte arra a célra, hogy véle magát megjutalmazza. – Hol van az a világ, amikor Ferenc Józsefnek külön dagasztottak, sütöttek kenyeret Pesten a pékek?”

A múló idő tudata a Bécs városához címzett fogadó tulajdonosát is bölcs belátásra kényszeríti.
"– Igen, a borok nem tartanak örökké."

ZK (úgy is mint Zabálj Krúdyt, másból viszont Zabálj Kevesebbet!) és minden nagyon jó lesz...

Reggeli: bő kávé tejhabbal, 1 db bakonyi barna kenyér vékonyan vajazva

Tízórai: 1 finom, édes és lédús körte

Ebéd: Krúdy-leves és lecsós csirke finoman

Szindbád húslevese és a lecsós csirke (finoman) receptjét a ZK-receptek közt találod.

A leveshez ne szedjél sok tésztát! A zsíros húsra pedig nagyon nincs szükséged, ezért a húst még főzés előtt nézd át, a kész levesből pedig a gyanúsabb darabokat ne tedd a tányérodba!

A lecsós csirkét filézett csirkecombból szeretem.

Ennél az ebédnél úgy kell eljárni, hogy mindkét fogásból csak feleannyit egyél, mint a többiek vagy délben csak leves, uzsonnára a csirke.

Uzsonna: 1 db light kockasajt, 1 db rozsos abonett

Vacsora: 1 joghurt (gyümölcsmentes, natúr)

16. NAP: Decemberben is virágzó rózsák napja

Fotó: Siófok, 2017. december 5.

Fotó: Siófok, 2017. december 5.

János Vendéglő, Siófok

Reggeli: Cappuccino és 1 szál sajtos kolbászka átsütve (virsli adag) (kenyér nélkül!)

Egy benzinkúton szereztem be.

Ebéd: János Vendéglő, Siófok étlapjáról

Húsleves tészta nélkül, májgombóccal.

Grillezett csirke gombahalommal és reszelt sajttal a tetején, zöldsalátával.

Túrós párnácska (nem kellett volna megennem, de egyszerűen és eszméletlenül finom volt!).

Ezt az éttermet azért szeretem, mert a tulajdonos majdnem minden alkalommal jelen van és kedves mosolygással, sőt, felállva köszöni meg, hogy betértünk hozzá! Nagyon jól esik. Köszönjük szépen.

Uzsonna: Friss citrom leve egy nagy pohár vízben. 

A túrós párnácskát erősen kompenzálni kell.

Vacsora: Pulykasonkás melegszendvics sovány kenyérrel (2 kicsi szelet), 4 karika uborka, 1 koktélparadicsom.

Hazafelé: őzek, szarvasok, meg a jamboree

Mindenki vár valamire

Okosfalu: Az őzek egymásra, a jászol kis Jézusra várakozik

Mindenki vár valamire

Okosfalu: Ezek a fák már évek óta felállítva, karácsonyra várakozva

Mindenki vár valamire

Okosfalu: 150 éves öreg templom a 18 órakor kezdődő "éjféli" misére

Mindenki vár valamire

Okosfalu: Az utca a szánkózókra, azok meg a tavaszra?

A mi adventi koszorúnk (Készítette: Kollár Nórika, 11 éves)

17. NAP: Az önismeret napja

Dr. Kollár József: Apró képek az önismeretről

 

Shakespeare Hamletjében Poloniusz azzal a jó tanáccsal bocsátja útjára fiát, hogy legyen hű önmagához és akkor másokat sem csap be.

„Légy hű magadhoz, így mint napra éj következik, ál máshoz se lész(...)!”

De mi van akkor, ha olyan ember próbál hű lenni magához, aki öncsaló, bullshitelő (hantázó), szűk látókőrű, zárt, önkörében forgó, kisszerű. Vagy éppen olyan, aki nem tudja, hogy kicsoda.

Valójában tényleg nem könnyű rájönni arra, hogy kik is vagyunk (volnánk?) valójában.

Villon (a középkor végének leghíresebb francia költője) az Apró képek balladájában egyenesen azt állítja, hogy mindent tud, kivéve azt, hogy Ő kicsoda.

Tisztában van az élettel, a sorsával, azzal is, hogy meg fog halni, csak arról nincs fogalma se, hogy ki az, aki meghal.  

"Mindent tudok hát, drága herceg, / tudom, mi sápadt, s mi ragyog, tudom, hogy a férgek megesznek, csak azt nem tudom, ki vagyok."

Úgy véljük, hogy az önismeret nem a boldogság oka, hanem utóbbi az előbbi kritériuma.

Vagyis, aki boldog, az önismerettel bír.

Ez szemben áll azzal a szokásos előfeltevéssel, hogy a problémák megoldásában annál sikeresebbek vagyunk, minél jobban ismerjük magunkat.

Ha a problémamegoldás szükséges és elégséges feltétele lenne a boldog életnek, ez akkor sem lenne igaz.

Egyéb könyvek mellett Timothy D. Wilson kísérleti pszichológus Ismeretlen önmagunk című tanulmányában meggyőzően bizonyítja, hogy az önismeret komoly akadályokba ütközik.

„Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az önismerettel foglalkozó tudományos kutatás mennyisége, és más képet fest róla, mint ahogy Freud és követői látták. Erős, kifinomult adaptív tudattalannal rendelkezünk, amely létfontosságú ahhoz, hogy életben maradjunk a világban. Mivel azonban a tudattalan rendkívül hatékonyan, észlelésünk határán kívül működik, jórészt hozzáférhetetlen számunkra…”

A szerző szerint jobb kifelé tekinteni, mint befelé, azaz másoknak a viselkedésünkre adott reakcióiból célszerű megkonstruálni belső világunkat. Olyan életrajzokat „írni” magunknak és másoknak magunkról, amelyek cselekvéseinket, érzéseinket csábító narratívákba (inspiratív keretekbe, gyümölcsöző történetekbe, problémák helyett a lehetőségek terébe) illesztik.

Reggeli: 1 laktózmentes tejfől 1 szelet szénhidrátszegény kenyérrel

Tízórai: Citromlé (csak friss lime és citrom felhasználásával)

Ebéd: Önismerethozó csirkebrassói édesburgonyával

A receptet, mint mindig a ZK-receptek között találod.

A brassói tetejére semmiképpen ne felejts el egy kis zöldet tenni: friss petrezselyem nem túl picire vágva!

Nos, ha van önismereted, tudod, hogy nem eheted meg a burgonyákat mértéktelenül (10 dkg krumpliban 15 g szénhidrát van, 20 dkg-ban már megetted az ebédre jutó teljes szénhidrátadagodat)! önismeretre, akarom mondani, ZK-kúrára fel!

Uzsonna: 1 piros alma a hidegről behozva

Szeletekben, sok fahéjjal meghintve.

Vacsora: David Bowie  pirítós uborkavirágokkal

2 adag szénhidrátszegény kenyér (mindösszesen 10-15 g szénhidrát legyen) közé pulykamell sonkát tegyél. A felvágott alá és fölé egy-egy szelet sajtot helyezz. 1 vékony karika almát is becsempészhetsz, így az igazi. Kontakt grillben jól megsütjük, egészen ropogósra.
Imádom a retro-hangulatot, ezért teszek közé vagy rá néhány pirosaranypöttyöt.

Az uborkát nem karikára vágjuk, hanem szeletelőn reszeld le, hogy habkönnyű uborkacsúcsokat tehess az illatosra sült kenyérre!

Honnan vegyünk jó mintákat az életünk alakításához?

Önismeret megszerzéséhez keresd a jó terveket és avulás helyett légy 100% URBANDESIGN!

18. NAP: ZK vagyis Zabálj Könyvet! nap. Úgy könnyebb.

Zabálj Könyvet, Zabálj Kollárt ..., megtanulhatsz vízen járni is!

Reggeli:  „full power üzemanyag” egy adag turmix.

A szín, a frissesség és a zamatos íz garantálja a jókedvű, energikus reggelt!

Ma szedres ananászos turmixxal nyitottam, egyszerűen isteni, próbáld ki!
10 dkg szeder, 10 dkg ananász (lehet konzerv is), 1 pohár tej, ½ pohár víz, egy kevés citromlé és menta. 

Tízórai: Végre hegyekben áll a pomelo minden üzletben. Imádom! Elég néhány gerezd és teljesen fullon vagy tőle.

Ebéd: sült ponty egy kevés párolt-pirított zöldbabbal és néhány kockányi sült zellerrel.

Az uzsonnán ma spóroltam, de jó hír: amit nem eszünk meg, nem is hízlal.

Vacsi előtt jöhet 1 perc ZKONDI Mikivel. És ha már ilyen jól bemelegítettem, jöhet a HUNGO TURBO: irány 35 perc laza futás a kedvenc zenéim kíséretében. 

Vacsora: Folytatom a halas napot (ugyanis majdnem 0 szénhidrát!): füstölt hal egy kevés olíva bogyó saláta ölelésében, és hogy megkoronázzam ezt a fejedelmi vacsit, engedélyeztek magamnak 2 szelet camambert sajtot.

Az ételeket Pécsváradi Alíz készítette és ajánlotta jó szívvel, jó kedvvel!

Ezekben mind megtalálsz minket is

Dr. Kollár József- Déri Kriszti: Vízen járni

Kollár József: Kiűzetés a Guttenberg-téri galaxisból

ZK: Zabálj Könyvet! Szerencsére van mit.

Kollár József: Álmodnak-e a diákok elektromos tanárokról? (Re-produkciók című könyvben)

ZK: Zabálj Könyvet! Szerencsére van mit.

Kollár József: Az empátia mint analógia (Észleléstől a nyelvig című könyvben)

ZK: Zabálj Könyvet! Szerencsére van mit.

Kollár József: Hattyú a komputer vizén

ZK: Zabálj Könyvet! Szerencsére van mit.

Dr. Kollár József- Dr. Kollárné Déri Kriszti: Ontológiai coaching (fejezet)Coaching alapok és irányzatok  (Akadémiai Kiadó)

ZK: Zabálj Könyvet! Szerencsére van mit.

Kollár József- Dr. Kollárné Déri Kriszti: Life coaching (fejezet)Módszertani kézikönyv coachoknak és coachszemléletű vezetőknek 2.  (Manager Kiadó)

ZK: Zabálj Könyvet! Szerencsére van mit.

77 új tanulságos történek vezetőről, coachokról: 2 fejezet, 1 life coach eset és egy business, üzleti coaching esetpéda a praxisunkból  Szerk: Komócsin Laura Kiadja: Business Coach Kft.

19. NAP: A Mikulás margójára

Dr. Kollár József: Mikulásnapi apró képek az önismeretről 

 

„Menj sétálni esténként (...), mégpedig mindig abba az irányba, amerről a harangokat hallod. Nem kerülhetsz rossz helyre, ha a harangok után mégy, mendegélsz, ballagsz, nézelődöl és az életeden gondolkodol.”

(Krúdy: Boldogult úrfi koromban)

A lélekharang általában a templom legkisebb harangja, amely egy lélek eltávozását adja hírül.

Mindig másokért szól...

Olykor mégis, ha csendben tűnődünk. mintha bennünk zengene.

Ilyenkor vénülő lelkünk harangszava szólít, akár boldogult úrfi korunkban anyánké.

Gyere, ülj az asztalomhoz! ZK-kúrázz velem! Mert kicsinek lenni jó!

Vedd fel a napi ritmust: 3 lépésben mattot adunk a kilóknak!

1. Mérlegelés-> napi fotó ->ZKONDI és indulhat a nap!

2. Este HUNGO (35 perces séta)!

3. Minden étkezésnél max. 30 g szénhidrát és egy-egy pohár víz (előtte-utána).

Reggeli: Mikulás hideg húsgolyója (mert kint már van hógolyó is!)

Darált pulykacombból előző este kisütöttem, kb. 15 perc alatt kész. 1 kg darált hús jól megfűszerezve (oregano, majoranna, petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, színes bors feltétlenül!!!), egy kis répát is reszeltem bele, sőt, 3-4 kanál megpirított, majd megfőtt rizzsel és 3 db tojással megkeverve máris mehet a sütőbe! kb. 15 db kis húsgolyót tálalhatunk vagy csomagolhatunk a csládnak.

Tízórai: Olyan mennyei ez a húsgolyó, hogy egy szép kápia paprikával ettem belőle 2 db-ot ezúttal is.

Ebéd: Főtt marha lapocka sóskamártással. A marhahús főzésekor levest készítettem, de most csak a húst használom fel belőle.

Sóskamártáshoz semmi lisztet nem teszünk, ha hígnak találjuk, egy iciri-piciri rizsliszttel habarjuk, tejszín helyett laktózmentes tejföllel.

Uzsonna: Grapefruit levét vízzel iszom.

Vacsora: Fél doboz fagyasztott meggy.

A kályha csak döngicséljen tovább!